Yapı Denetim GenelgelerYapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında Genelge 

8 Nisan 2020

Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında Genelge

 

T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI

Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü

06/07/2011

Sayı       : ……………./12984

Konu :    Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmeliğin Uygulanması hk.

 

……………………… VALİLİĞİNE

 

GENELGE 2011/7

3194 sayılı İmar Kanununun 44 üncü maddesinin (I) numaralı fıkrasının (e) bendi ile 180 sayılı Bayındırlık ve İskân Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 30/A maddesi uyarınca Bakanlığımızca hazırlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik ” 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Yönetmeliğin, Ustalık yetki belgesi olarak kabul edilecek belgeler başlıklı Geçici 1 nci maddesinde:

“(1) MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu), ve yetkilendirdiği kuruluşlarca standardı ve yeterliliği belirlenen konularda illerde ustalık yetki belgesi verilinceye kadar, belge verilmesine başlanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde bu kuruluşlarca verilecek belgelerle doğrudan değiştirilmek üzere,

  1. a)      5.6.1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında edinilmiş diploma, ustalık belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık belgelerinden birisi,
  2. b)    25.8.1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi ile 31.12.2008 tarihli ve 27097 6. Mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye İş Kurumu İşgücü Uyum Hizmetleri Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendine göre faaliyet gösteren kurslardan aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine göre alınan kurs bitirme belgeleri,
  3. c)      Kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları ile Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ilgili biriminin onayının alınması şartıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler veya işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler,

ç) Uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve MEB tarafından denkliği sağlanan belgeler,

  1. d)    Yukarıdaki bentlerde sayılan belgelerden herhangi birine sahip olmamakla birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 1.1.2015 tarihinden önce müdürlük veya ilgili idareye başvurarak adına EK–3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32–40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler,

yetki belgesi olarak kabul edilir.

(2) EK–3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi verilebilmesi için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en geç 1.1.2015 tarihine kadar müdürlük veya ilgili idareye başvurulması zorunludur. Bu belgelerden biri ile başvurulması halinde, müdürlük veya ilgili idarece en geç üç iş günü içinde talep sahibi adına EK-3 formu düzenlenir. İlgili idare düzenlediği EK-3 formunun bir örneğini müdürlüğe gönderir.

(3) Müdürlük veya ilgili idare tarafından 1.1.2015 tarihinden sonra EK–3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenemez. EK–3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi 1.1.2017 tarihine kadar, inşaat ve tesisat işlerinde yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğuna dair müteahhitten alınan yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınan belgeler 1.1.2015 tarihine kadar ustalık yetki belgesi yerine geçer. Bu belgeleri haiz olan inşaat ve tesisat işlerinde çalışanlardan, belgelerin geçerlilik süresi içinde ayrıca birinci fıkrada sayılan ustalık yetki belgeleri istenmez.” denmektedir.

Uygulamaya yönelik bazı tereddütlerin giderilmesi için aşağıda belirtilen açıklamalara ihtiyaç duyulmuştur.

1- Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ve ikinci fıkrası hükmü, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda ustalık yetki belgesi olarak doğrudan kabul edilen belgelerden herhangi birine sabip olmamakla birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayıp, bu yazı veya belgelerle 1.1.2015 tarihinden önce müdürlük veya ilgili idareye başvurarak adına EK–3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere;

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek 32-40 saatlik eğitim öngörülmektedir. Bu eğitim sonucunda verilen belgeler yetki belgesi olarak kabul edilecektir.

Bu kapsamda MEB’ nın belirlediği ve uygulanmakta olan eğitim programı dahilinde EK-3 belgesine sahip olanlardan, öncelikle demir, betonarme kalıbı, çatı, duvar, boya, sıva, yalıtım vb. inşaat işleri ile sıhhi, kalorifer ve elektrik tesisatlarına ilişkin ustalık branşlarında gerekli eğitim faaliyetleri başlatılarak, gerekli süreler boyunca sürdürülmesine yönelik olarak tüm iş ve işlemler zaman kaybedilmeksizin Valiliğiniz koordine edilerek yapılacaktır.

Buna ilaveten, yönetmelik kapsamında kabul edilen yetki belgelerine yönelik diğer eğitim faaliyetlerinin de bu kapsamda koordine edilerek, devam ettirilmesi sağlanacaktır.

2- Yönetmelik eki EK–3 Geçici Ustalık Yetki Belgesi verilebilmesi için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en geç 1.1.2015 tarihine kadar Bayındırlık İskân Müdürlüğü veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye başvurulması zorunludur.

Bu belgelerden biri ile başvurulması halinde, Müdürlük veya ilgili idarece talep sahibi adına EK–3 Geçici Ustalık Belgesinin en geç üç iş günü içinde düzenlenmesi gerekmektedir.İlgili idareler düzenledikleri EK–3 belgelerinin bir suretini ivedilikle Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne gönderecektir.

3- Müdürlük ve ilgili idarelerce düzenlenen EK-3 Geçici Ustalık Belgeleri, Müdürlük tarafından Bakanlığımız portalı https://portal.bayindirlik.gov.tr/adresinden elektronik ortama aktarılacaktır. Kullanıcı girişleri, bu yönetmelik uygulaması kapsamında isim ve unvanları Müdürlüklerce daha önce bildirilen personellere ilişkin kullanıcı adı ad soyad ve şifre bilgileri ise Bakanlık Bilgi işlem Daire Başkanlığındaki çağrı merkezindeki 03122857173/2403-2411­2414 telefon numaralarından alınarak işlem yapılacaktır. Kullanıcılarda değişiklik olması halinde Bakanlığımıza yazılı olarak bildirilmesi ve yeni şifre talebinde bulunulması gerekmektedir.

Ustalık tanımlamaları ile ilgili olarak Bakanlığımızca oluşturulan Bayındırlık ve İskân Bakanlığı İnşaat ve Tesisat Analiz ve Birim Fiyatları içerisinde yer alan ustalık tanımları ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Merkezi Yeterlilik kurumundan alınan ustalık tanımları kullanılmış olduğu, bahsi geçen tanımlamaların eksik ve yetersiz olması halinde Bakanlığımıza bildirilmesi durumunda yeni ustalık bilgileri sisteme eklenecektir.

Konuyla ilgili iş ve işlemlerde yukarıda belirtilen esaslara uyulması, Genelgemizin ilinizdeki tüm Kaymakamlıklara, İl Özel İdaresine, Belediyelere, varsa Organize Sanayi Bölge Müdürlüklerine ve Serbest Bölge Müdürlüklerine duyurulması ve uygulama ile görevli personele imza karşılığında tebliğ edilmesinin sağlanması hususunda; Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Mustafa DEMİR

Bakan

  

DAĞITIM:

-81 İl Valiliğine

ima ihsan ağapınar logo beyaz, ima, avukat ihsan ağapınar, ihsan mustafa ağapınar
Mustafa Kemal Mah. 2124. Cd. NO:16/6 Yaşam İş Merkezi Çankaya - Ankara
Saraylar Mah. Enverpaşa Cad. No:11/A K:1/8 Merkez - Denizli
info@ihsanagapinar.av.tr
DANIŞMA HATTI

Sitedeki tüm yazılı materyal, dosya, bilgi, logo, resim ve ilgili fikri haklar İMA Hukuk’a aittir. Yazılı onay olmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz.

Copyright © İMA Hukuk