Yapı Denetim GenelgelerLaboratuvar Denetimleri Hakkında Genelge 17.02.2011

8 Nisan 2020

Laboratuvar Denetimleri Hakkında Genelge 17.02.2011

 

T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü

17 Şubat 2011

Sayı :      B.09.0.YİG.0.15.02.00 / 741

Konu :     Laboratuvar Denetimleri

 …………………….. VALİLİĞİNE

4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un 13.07.2010 tarih ve 27640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 14.06.2010 tarih ve 2010/624 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile, 01.01.2011 tarihinden itibaren yurt genelinde uygulanmaya başlanmıştır. Kanunun 1. Maddesinde öngörülen “Bu kanunun amacı ; can ve mal güvenliğini teminen, imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli yapı yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak” hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi için, Kanun kapsamında Bakanlığımızca izin belgesi verilmiş Laboratuvarlarımızın il teşkilatlarımız aracılığı ile denetimlerinin yapılmasını teminen :

1) İzin Belgesi verilmesi, ara denetimler ve kısmi denetimler dahil her türlü Lab. incelemeleri için YDK adına İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerimizce değerlendirme heyetleri oluşturulacaktır.

2) Değerlendirme heyetlerinde görev alacak değerlendirmeciler, ilgili standart ve deneyler konusunda bilgili ve tecrübeli mühendislerden oluşacaktır.

3) Değerlendirme heyetlerinde görev alacak değerlendirmecilerin bilgi ve tecrübelerinin artırılması amacıyla Genel Müdürlüğümüzce merkezden görevlendirilecek heyetler en az bir kez o ile giderek, yerinde eğitim vereceklerdir. Ayrıca konu ile ilgili olarak sene içerisinde Eğitim programları düzenlenecektir.

4) Yerinde eğitim verilerek, Laboratuvar denetimleri yapabilecek konumdaki illerde ara denetimler, senede en az bir kere olmak üzere İl müdürlüklerimizin oluşturacağı bir program doğrultusunda yapılacaktır.Ara denetim sayıları İl müdürlüklerimizin kararı ile arttırılabilecektir.

5) Laboratuvar İzin belgesi ve kısmi inceleme (Denetçi Müh. değişikliği, Kapsam Genişletme, Adres değişikliği, Numune Toplama İstasyonu İzin Belgesi) için müracaatlar Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığına yapılacaktır. Bu müracaatlarla ilgili yerinde inceleme yapmak amacıyla YDK adına Değerlendirme Heyetleri İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerince oluşturulacaktır.

6) Değerlendirme heyetlerince yerinde yapılacak incelemelerle ilgili tutulacak tutanak ve hazırlanacak inceleme raporları en geç 10 gün içerisinde Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığına bir yazı ekinde bildirilecektir.

7) Değerlendirme ücretleri Bakanlığımızca her yıl yayımlanan Döner Sermaye birim fiyatlarına göre hesaplanarak, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz Merkez Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü hesabına yatırtılması sağlanacak ve makbuz fotokopileri rapor ekinde Yapı Denetim Komisyonu Başkanlığına iletilecektir.

8) Bayındırlık ve İskan Müdürlüklerimizce yukarıda belirtilen görevlerin yerine getirilmesi amacıyla gerekli düzenleme ve görevlendirmeler bir an önce yapılacaktır.

Uygulamada yukarıda belirtilen esaslara uyulması, konu ile ilgili çalışma ve denetimlerin bu yaklaşımla yürütülmesi, Genelgemizin iliniz dahilindeki tüm Kaymakamlıklara, Belediyelere, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğüne, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne ve ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulması ; uygulama ile görevli personele imza karşılığı tebliğ edilmesi hususlarında gereğini önemle rica ederim.

 

A.Rıza KORKMAZ

Genel Müdür

 

Dağıtım Gereği :

81 İl Valiliğine

Laboratuvar Firmalarına (Web sayfamızdan alınacaktır.)

Uygun Görüşle Arz Ederim

…./          /2011

 

Ş.Önder KIRAÇ

Müsteşar

OLUR

…./…./2011

 

Mustafa DEMİR

BAKAN

ima ihsan ağapınar logo beyaz, ima, avukat ihsan ağapınar, ihsan mustafa ağapınar
Mustafa Kemal Mah. 2124. Cd. NO:16/6 Yaşam İş Merkezi Çankaya - Ankara
Saraylar Mah. Enverpaşa Cad. No:11/A K:1/8 Merkez - Denizli
info@ihsanagapinar.av.tr
DANIŞMA HATTI

Sitedeki tüm yazılı materyal, dosya, bilgi, logo, resim ve ilgili fikri haklar İMA Hukuk’a aittir. Yazılı onay olmadan kopyalanamaz ve kullanılamaz.

Copyright © İMA Hukuk